Subotom i nedjeljom u 23 sata
(Fargo)

 

Serija "Fargo" (2014) je bazirana na istoimenom filmu bra─çe Coen, koji je nagra─Ĺen s dva Oscara 1997. godine. Serija nije samo adaptacija filma, ve─ç se sli─Źnost ogleda prije svega u atmosferi i pri─Źi, koja je intrigantna. Osvojila je dva Zlatna globusa, 35 drugih nagrada i ─Źak 110 nominacija.
Radnja: Minnesota, snijeg, me─çava i jedan auto na usamljenom putu. U idili─Źni grad na sjeveru Amerike dolazi ─Źovek koji mijenja ┼żivot obi─Źnih smrtnika. Gradi─ç Bemidji bit ─çe mjesto koje ─çe do┼żivjeti brutalnu katastrofu, i to nakon samo jednog naizgled bezazlenog razgovora.
Pri─Źa u deset epizoda govori o surovoj realnosti i misterioznom svijetu ljudske psihe. Ve─çina likova koje upoznajemo u prvoj epizodi vjerna su refleksija stvarnog ┼żivota, karikirani u mnogo manjoj mjeri od svojih filmskih pandana.
Lester Nygard nesretni je gubitnik, Molly Solverson moralna jedinka koja (pre)ozbiljno shvata svoj posao, Bill Osvald dobronamjerni "idiot" a Gus Grimly plahoviti beta muškarac. Law Solverson je protute┼ża kako malogra─Ĺanskoj naivnosti stanovnika Bemidjija tako i zlu personificiranom u liku Lornea Malva.
Lorne Malvo je središnja figura ove pri─Źe, njegov lik ostaje tajanstven do samog kraja, i ma koliko zanimljivo i magneti─Źno njegovo prisustvo u svakoj sceni bilo, nije najzanimljiviji dio serije. To su upravo obi─Źni, mali ┼żivoti neobi─Źno ┼żivopisnih likova.
Da ‘Fargo’ nije obi─Źan rutinski televizijski projekt pokazuju i dokazuju nagrade koju je Prva sezona dobila. Prva sezona serije je 2015. nagra─Ĺena nagradama Emmy: za najbolju kratku seriju, 2 Emmyja za najboljeg redatelja i najbolji scenarij, 2 za najboljeg glumca, te sa 2 za najboljeg sporednog glumca, sve u kategoriji kratke serije ili televizijskog filma. Nagrada Zlatni globus, dodijeljena je seriji na 72. dodjeli ‘Zlatnog globusa’ 2015. u kategoriji za najbolju kratku seriju, te Billyju Bob Thorntonu za najboljeg glumca u kategoriji kratke serije ili televizijskog filma.


SAD, 2014

Uloge: Billy Bob Thornton, Martin Freemen, Allison Tolman, Colin Hanks

Autor: Noah Hawley

 

 

Subota, 18.08.2018. u 23:00h, (07)
Najava epizode:
Malvo tra┼żi odgovore dok Lester uspijeva iš─Źeprkati neke svoje. Molly i Gus trude se prebroditi zapreku u istrazi.


Nedjelja, 19.08.2018. u 23:00h, (08)
Najava epizode:
Molly je pod pritiskom da zaklju─Źi istragu. Lester Nygaard se osjeti preporo─Ĺeno nakon što je Chazzu smjestio ubojstva. Nakon nekoliko godina ┼żivoti svih likova su se promijenili. Što ─çe ih ponovno povezati?