Od 17. novembra/studenog po završetku serije Potraga za pravdom!

(Çemberimde Gül Oya)

"Ruža" sjajna povijesna drama, koja je osvojila odlične kritike, donosi nam priču o Turskoj iz 70-tih godina prošlog stoljeća, vremena anarhije i borbe za prevlast, ispisane perom Ferihe, mlade novinarke kojoj je ova priča, priča života.
Kako bi izvršila svoj najzahtjevniji zadatak karijere, koji ujedno postaje i najznačajniji period njenog privatnog života, Feriha mora otvoriti vrata prošlosti i saznati okolnosti koje su je obilježile. Zbog tog izazova pomirit će se i sa majkom, s kojom godinama nije u kontaktu. Gđa Yurdanur, njena majka, postaje glavni lik radnje u kojoj se prepliću burni trenuci turske povijesti i ljubavne sage koja stoji na raskolu dvije političke ideje, dvije ideologije čija međusobna borba razara Tursku.
Na početku serije predstavljen je lagodni život mlade bogatašice Yurdanur koji je daleko je od desničarske i ljevičarske frakcije. No jednog dana za vrijeme nereda koji izbijaju na ulici, ona gubi svoju najbolju prijateljicu. U sveopćem metežu pomaže joj nepoznati mladić, član ljevičarske organizacije, Mehmet Gençliği.
Iako je Mehmet u studentskom društvu poznat kao anarhist, a Yurdanur je kći utjecajnog turskog desničara, oni se zaljubljuju. Slijede godine poricanja, skrivanja i borbe za nevinom ljubavi. Yurdanurini roditelji, Dincer i Sema Bayraktar ne odobravaju vezu njihove kćeri, ali Yurdanur, iako od rođenja bogatašica, spoznaje da je vrijednije voljeti drugačijeg čovjeka nego novac, kao što to čini njen otac Dincer.

 

Žanr: drama, Turska

Uloge: Özge Özberk, Tuba Büyüküstün, Melisa Sözen, Mehmet Ali Nuroglu, Serkan Genç, Selda Alkor

Reditelj: Çagan Irmak

 

 

 

Četvrtak, 23.11.2017. u 18:00h
Najava epizode:
Dinčer zapošljava Ibrahima u svojoj tvornici kako bi mu prenosio vijesti iz kuće gdje mu se kćerka udala. Jurdanur se upoznaje s naseljem. Dok Mehmet radi na novom poslu, ona pokušava napraviti večeru za njega, a Zarife ju uči šiti. Zarife pak ima udvarača kojeg krije od roditelja. Mehmet se brine da Jurdanur nije požalila što je došla kod njega. Ferihe se zbližava s Hasanom.


Petak, 24.11.2017. u 18:00h
Najava epizode:
Feriha je izašla s Hasanom. On se napije i prenoći kod nje. Pisanje teksta ide sve bolje, čak je i urednik zadovoljan. Selo i Džanan planiraju izdavanje njene prve ploče. Zbog svoje političke pozadine Mehmet nikako ne uspijeva nači posao učitelja. Unatoč tomu što je njihova ljubav tajna, Umit i dalje dolazi do Zarife. Svoje ljubavne tajne ona povjerava Jurdanur.


Ponedjeljak, 27.11.2017. u 18:00h
Najava epizode:
Jurdanur predlaže Sultan da otvore restoran, jer ona divno kuha. Nihal dolazi u u selo posjetiti Jurdanur. Džanan je opljačkana. Anarhiste napada policija. Ranjeni Salih dolazi na Mehmetova vrata i traži da ga sakrije. Jurdanur nije sretna što Mehmet toliko riskira, ali on ne namjerava odustati od svojih ideja.


Utorak, 28.11.2017. u 18:00h
Najava epizode:
Feriha i Hasan se i dalje viđaju. Ona ne zna na što će to izaći. Policija dovodi Erdžana i gazi dedu kući. Ibrahim javlja Dinčeru kako njegova kćerka u kući štiti anarhistu. Policija iznenada upada kod Mehmeta i uhićuje njega i Saliha. Velika tuga zavrada naseljem. Umit i Zarife se viđaju u tajnosti. Poljube se.


Srijeda, 29.11.2017. u 18:00h
Najava epizode:
Jurdanur je očajna zbog Mehmetovog uhićenja. Njega u zatvoru čekaju nemogući uvjeti. Suna, dedo i Erdžan vraćaju se iz Ankare i šokiraju ih nove vijesti. Jurdanur posumnja na Ibrahima ali se on lažima izvuče. Kada ona krene poći ocu po pomoć onesvijesti se na vratima. Feriha i Hasan se zbližavaju na ljubavni način.