Ove nedjelje, 22.10.2017. od 13:00h

Jesensku 603. emisiju najdugovječnijeg kulinarskog showa u BiH obilježit će priprema za Noć vjheštica. Vjeko priprema savršenu kombinaciju u kojoj se koriste aktualne namirnice za ovo godišnje doba. Gljive će biti jako poželjna namirnica, posebno kod onih koji na selu mogu ubrati svježe. S njima je lako skuhati neobično jelo s purom. Savršeni rižoto s parmezanom voli gotovo svatko. Mesni krokati i pašteta od skuše ono su što će oduševiti ljubitelje mesa, kako teletine tako i skuše. Za ovaj vikend potrebno je dosta raznolikih namirnica, ali zato ćete imati menu koji će sve oduševiti, ali i vaše nepce.

 

 

 

GLJIVE NA PURI

250 g kukuruzne krupice
½ kg mješavine gljiva
250g pečene tikve
1 crvni luk
3-4 češnja češnjaka
200 g mozzarelle
peršinov list
sol i papar
Vegeta
maslinovo ulje

Skuhati puru na vodi začinjenoj Vegetom i izliti ju u okrugli kalup da se ohladi. Ispirjati sitno sjeckani luk na malo ulja i dodati gljive sječene na rezance. začiniti solju, paprom, vegetom i češnjakom te peršinovim listom. Gljive rasporediti na podlogu od pure. Na vrhu rasporediti pečenu tikvu isječenu na ploške i mozzarellu i zapeći 10 ak minuta u pećnici dok se sir ne otopi.

RIŽOTO S PARMEZANOM

500g Arborio riže
1 luk
5 žlica luka
4 dl temeljca
200g parmezana
1 žlica maslaca

Na ulju popržite sitno sjeckani crveni luk. Dodajte rižu i pržite oko 1 minutu uz neprestano mješanje pa zalijte temljcem. Dolijte temeljac i kuhajte na laganoj vatri 1o-15 minuta da bude aldente. Na samom kraju umješajre ribani parmezan i maslac.

MESNI KROKETI

700g mljevene teletine
4 jajeta
2 crvena luka
1 šalica riže / 150g brašna / 200g krušnih mrvica
200g dimljenog sira
2,5 šalica temeljca
sol i papar / dimljena crvena paprika
ulje

Na malo ulja popržite sitno sjeckani crveni luk, pa mu dodajte rižu, popržite još 1 minutu pa zalijte kipućim temeljcem, začinite solju i paprom, skuhajte i ohladite.
U mljeveno meso umješajte kuhanu ohlađenu rižu, umućena 2 jajeta i začine po želji solju i paprom te dimljenom crvenom paprikom. Ako je smjesa premekana stegnite ju dodavanjem krušnih mrvica. Umjesite što ravnomjerniju smjesu od koje pravite krokete u čiju sredinu ugurajte dimljeni sir isječen na štapićekoje uvaljate u brašno pa u umućena jaja u koja ste dodali malo brašna te na kraju u krušne mrvice, pa još jednoom u jaja i mrvice, duplo paniranje. Pržite u dubokoj vrućoj masnoći- ocijedeite na upijajućem papiru.

PAŠTETA OD SKUŠE

2 konzerve skuše
1 žlica kapara
1 poriluk
3 kuhana jajeta
100g maslina
1 žlica senfa
maslinovo ulje
limunov sok
peršinov list
sol i papar

Skušu iz konzerve izgnječiti viljuškom, začiniti solju, paprom, limunovim sokom, usitnjenim peršinom, izgnječenim kaparima, maslinovim uljem, senfom. Kuhana jaja i isjeckati na sitne kockice, a poriluk na tanke rezance pa umješati u paštetu. Poslužiti na šniticama francuskog kruha.