Nedjelja, 24.03.2019. od 16:30

 

Nakon 4 mjeseca druženja u Vjekinoj kuhinji na OBN televiziji, djeca iz Ugostiteljsko turističke škole u Sarajevu pozvala su OBN ekipu i našeg Vjeku u goste na svoj teren kako bi snimili Lonce i Poklopce na sasvim drugi način. U narednih nekoliko epizoda pratite nas na drugoj lokaciji, dok Vjeko uči djecu kuhati jela koja je probao na svom zadnjem putovanju u Indiji. U današnjoj emisiji pripremat ćemo juhu od slanutka, prilog od leće i krumpira, tikka masalu i indijski kruh naan bread. Gledajmo se svake nedjelje na OBN televiziji u 16:30.

 

 

JUHA OD SLANUTKA

1 glavica crvenog luka
4-5 češnjeva češnjaka
1 mrkva
2 krumpira
½ glavice cvjetače
2 zrele rajčice
200g graška
100 g indijskih oraščića
začini: svježi đumbir, feferona i po 1 žlica curry praha i mljevenog korijandera
3 dl kokosovog mlijeka
7 dl povrtnog temeljca
peršinov list i limunov sok
ulje

U većem loncu, zagrijati malo ulja pa dodati usitnjeni luk i mrkvu sječenu na sitne kockice te popržiti dok luk ne omekša pa dodati usitnjeni češnjak i feferonu, ribani đumbir, gotovi curry prah i mljeveni korijander te dalje pržiti neprestano mješajući još 1 minutu.
Zaliti temlejcem i kokosovim mlijekom pa dodati krumpir isječen na kockice i kuhati 10ak minuta. Zatim dodati cvjetaču iskidanu na sitne cvijetiče i grašak pa kuhati dok krumpir ne omekša. Na kraju dodati usitnjeni peršinov list i limunov sok. Prilikom posluživanja posuti usitnjenim indijskim oraščićima.

PRILOG OD LEĆE I KRUMPIRA

250 g leće
200 g graška
2 crvena luka
4-5 češnjeva češnjaka i malo đumbira
2 krumpira
1 mrkva
2 rajčice
začini: po 1 žličica mljevenog korijandera, kima, kurkume i garam masale, prstohvat cimeta i čilija
½ dl povrtnog temljca
½ dl kokosovog mlijeka
peršinov list i limunov sok
ulje

Leću skuhate u vodi kojoj ste dodali malo ulja i ocijedite. Krumpir skuhate u ljusci, ohladite i ogulite pa isječete na kocke.
Na ulju popržiti usitnjeni crveni luk i mrkvu dok luk ne omekša. Na luk i mrkvu dodajte izgnječeni češnjak, ribani đumbiri sve začine pa popržite još minutu-dvije Dodajte usitnjenu rajčicu, grašak i dolijte temeljcem i kokosovim mlijekom pa pirjajte par minuta dok svo povrće ne omekša. Na samom kraju umješajte ocijeđenu, kuhanu leću i kuhani krumpir.
Prilikom posluživanja pospite usitnjenim listom peršina i limunovim sokom.

TIKKA MASALA

½ kg pilećih prsa
2 glavice luka i 4-5 češnjeva češnjaka
1 konzerva pelata
marinada: 2 dl jogurta, 3-4 češnje češnjaka po jedna žličica čilija, kurkume, korijandera i svježeg ribanog đumbira, limunov sok
umak: 2 dl vrhnja za kuhanje, 2 dl kokosovog mlijeka i masala za piletinu ( slatka i ljuta crvena paprika, cimet, kurkuma, korijander, đumbir)
sol i papar

Marinadu napravite tako da u jogurtu pomiješate limunov sok, prah čilija, kurkumu, korijander, usitnjeni češnjaka i svježi đumbira. Piletinu isječete na kockice veličine 1 zalogaja i marinirate u marinadi preko noći ili barem 2-4 sata. Na tavi zagrijte maslac i na njemu popržite mariniranu piletinu pa maknite s vatre.
U drugoj tavi na maslacu popržite usitnjeni luk, češnjak i kad omekšaju dodajte pelate. Začinite solju i paprom, te svim navedenim začinima i pržite par minuta. Dodajte vrhnje za kuhanje i kokosovo mlijeko te miješajte dok se boja umaka ne postane iste boje. Dodajte prženu piletinu i kuhajte još 10ak minuta tako da se umak reducira.

NAAN BREAD 1

½ kg brašna
2,5 dl mlake vode
½ dl jogurta
1 prašak za pecivo
2 žlice maslaca
1 žličica soli

U velikoj zdjeli prosijanom brašnu dodajte sol i prašak za pecivo te promiješajte. Zatim dodajte maslac i jogurt i neprestano mješajući umijesite i mlaku vodu tako da dobijemo fino glatko tijesto koje trebamo ostaviti pokriveno na toplom mjestu oko 1 h da se malo odmori.
Odležano tijesto premijesite i podijelite u 8 jednakih kuglica. Svaku kuglicu razvaljajte na jednaku veličinu, najpraktičnije je da budu okruglog oblika, premažite uljem i pecite na suhoj zagrijanoj tavi oko 2 minute sa svake strane dok se ne počnu napuhivati i dobiju zlatno rumenu boju. Slažite jedna na drugi, zamotane u čistu suhu krpu i poslužite tople.