Nedjelja, 23.06.2018. od 12:50h

Zabavna je ovo kulinarska emisija u kojoj kuha Vjekoslav Kramer. Ovaj autentični kuhar priprema jednostavne stvari na sasvim nov i sebi svojstven način, a posebnu pozornost posvećuje imenima jela koja priprema. A kako se ovaj šarmantni kuhar snalazi među loncima i poklopcima, gledajte nedjeljom popodne na OBN-u!

 

 

 

STRATA

1 kruh
6 jaja
6 dl mlijeka
50 g maslaca
400g ribanog sira
100g suhog mesa
1 vezica mladog luka
200g šaminjona
1 konzerva kukuruza / 1 konzerva graha
1 feferona
sol, papar, muškatni oraščić
krušne mrvice / mješavina sjemenki

Umutite jaja i mlijeko te začinite solju, paprom, vlascem, muškatom i Vegetom. Na malo ulja popržite sitno sjeckani mladi luk, feferonu i suho meso dok ne omekšaju pa dodajte šampinjone sječene na ploške i pirjajte par minuta dok gljive ne puste vodu. Dodajte im kukuruz i grah pa začinite Vegetom. Dno tepsije koju ste prethodno prmazali maslacem pospite mješavinom krušnih mrvica i sjemenki. Na dno složite deblje isječene šnite kruha tako da prekriju cijelo dno pa ih namočite umučenim jajima uz pomoć žlice te po njima rasporedite ½ nadjeva od gljiva i povrća, pospite 1/3 ribanog sira. Na njega stavite jedan red tanko isječenih šnita kruha koje ste prethodno umočili u umučena jaja, pospite ostatkom nadjeva i 1/3 ribanog sira pa završite zadnjim redom šnita kruha koje namočite ostatkom umučenih jaja i pospite zadnjom 1/3 ribanog sira i mješavinom sjemenki. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180°C oko 45 minuta.

JUHA OD KUHANIH JAJA

5 kuhanih jaja
1,5 lit pilećeg temeljca
1 dl vrhnja za kuhanje
1 kuhana mrkva
250g kuhane piletine
2 žlice griza
sol i papar
kopar i vlasac
Vegeta

Stavite temeljac na vatru da prokuha. Mrkvu ispasirajte i dodajte u juhu pa ju malo zgusnite grizom neprestano miješajući. Žumanjke kuhanih jaja i vrhnje sjedinite tako da masa nema grudice od žumanjaka te tom smjesom legirajte juhu pazeći da ne vrije više, dakle na samom kraju kuhanja. Prije posluživanja pospite usitnjenim koprom, vlascem i umješajte naribane bjeljanke kuhanih jaja i usitnjeno pileće meso.

AROMATIČNI KROKETI OD PALENTE

200g kuhane palente (začini)
100g brašna (začini)
krušne mrvice (začini)
3 jajeta

Palentu skuhajte u začinjenoj vodi. Koristite miks začina od soli, papra, kurkume do ljute parike i karija ili dodatke tipa sitno sjeckano prženo suho meso, zeleni dio mladog luka, ovisno o vašem ukusu. Kuhanu palentu izlijte u tepsiju tako da dobijete debljinu do 1 cm i ohladite pa hladnu nasjecite na štapiće veličine kažiprsta.
U brašno umješajte željene začine tipa crvenu papriku i kari pa u njega uvaljajte štapiće palente. Nakon toga ih umočite u umućena jaja, koja ste isto tako začinili prema vašoj želji, recimo prahom češnjaka i na kraju ih uvaljajte u krušne mrvice koje ste začinili po želji recimo ribanim parmezanom. Pohajte u dubokom vrućem ulju dok ne porumene.

GRILANO MESO U UMAKU OD SIRA

grilano meso ( suđukice, ćevapi, piletina, teletina)
250g travničkog sira
100g sira za ribanje
1 dl mlijeka i ½ lit vrhnja za kuhanje
10ak češnjeva češnjaka
1 žlica ajvara / 1 žlica senfa
250 g šampinjona
1 crvena paprika
papar i prah suhih gljiva
1 žlica brašna
ulje

Na malo ulja popržiti sitno sjeckani češnjak, usitnjenu crvenu papriku i šampinjone sječena na listiće. Kada šampinjoni puste vodu dodati žlicu brašna i pržiti da malo porumeni pa zaliti mlijekom i vrhnjem za kuhanje. Travnički sir naribati na široku trenicu kao i žuti sir za ribanje i umješati u umak. Začiniti paprom, prahom suhih gljiva, senfom i ajvarom. Grilane suđukice, ćevape, grilanu piletinu i teletinu isjeći na kolutiće i štapiće i dodati u umak te na laganoj vatri pirjati 10-ak minuta.