Nedjelja, 20.01.2019. od 16:30h - Novi termin

U jubilarnoj 650. epizodi najdugovječnijeg kulinarskog showa u regionu Vjeko i dalje ugošćuje učenike iz Ugostiteljske škole u Sarajevu. Prošli put su se mladi kuhari natjecali u pripremi kiflica, a ove nedjelje u pripremi pite. Tema je bila pita od kupusa i jedan natjecatelj je odabrao da ju upotpuni rižom, a drugi krumpirima. Pripremali smo i egzotičnu juhu od janjetine i limuna, pileću salatu i tradicionalni slavski recept koljivo.

 

 

PITA OD KISELOG KUPUSA

½ kg kiselog kupusa
½ kg jufke
ulje
1 crveni luk
5 češnjaka
2-3 krumpira
100 g suhog mesa
sol i papar / kim
vegeta

Na malo ulja popržiti suho meso, dodati sitno sjeckani crveni luk i izgnječeni češnjak. Nakon par minuta dodati kiseli kupus koji smo prethodno dobro oprali i ocijedili začiniti usitnjenim kimom, paparom i vegetom. Na kraju dodajte kuhani krumpir sječen na ploške pa sve promješajte. List jufke premažite uljem te na njega stavite drugi premažite ga ulje i stavite treći pa na njega raspordite smjesu od kupusa te lagano savijte. Složite u nauljen pleh za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180⁰C oko pola sata.

LIMUN JUHA S JANJETINOM

½ kg janjetine
1 luk
¼ korijena celera
2 mrkve
1 korijen peršina
ulje
janjeći temeljac
riža
3 jajeta
sok od 2 limuna
vrhnje za kuhanje
ružmarin
peršinov list / sol i papar / vegeta

Luk, mkvu, korijen peršina i celera nasjeckati na kockice pa prepržiti par min na ulju. Onda dodati na kockice sječenu janjetinu i propirjati par minuta. Zaliti temeljcem pa dodajte malo ružmarina i začinite vegetom i paprom te solju prema potrebi. Ako volite blaži okus ružmarina, dovoljno ga je kuhati u temeljcu. 15 minuta pred kraj dodajte i rižu pa ju skuhajte u juhi. U posebnoj zdjeli izmješajte jaja s vrhnjem za kuhanje temperirajte vrućom juhom pa onda umutite u juhu cijelo vrijeme mješajući i pazeći da juha ne zakipi. Na kraju dodajte sok limuna i poslužite uz neko pecivo.

SALATA OD PILETINE

½ kg grilanih pilećih prsa
1 mrkva
1 celer
1 jabuka
200 g graška
2 kuhana krumpira
3 kuhana jajeta
200 g kiselih krastavaca
2 žlice majoneze
1 žlica tahina
1 mala žlica senfa
sol i papar
vegeta

Piletinu marinirati u vegeti oko 2 sata pa grilati na gril tavi i ohladiti. Kuhanu mrkvu i celer narezati na trakice kao i jabuku i kisele krastavce pa sve zajedno pomješati s kuhanim graškom, krumpirom i jajima isjeckanim na kockice. U zdjeli napraviti dresing od majoneze, tahina, senfa, limunovog soka, soli i papra i u to umješati nasjeckano povrće i grilanu piletinu isječenu na sitne kockice.

KOLJIVO – SLAVSKO ŽITO

½ kg pšenice
½ kg mljevenih oraha
suho voće ( šljive, grožđice, brusnice, aronija)
½ kg šećera ili meda
vanilin šećer
1 žličica karanfilića
1 žličica cimeta
1 žličica muškatnog oraščića

Žito očistiti i dobro oprati, potopiti u lonac vode i odstraniti sav kukolj koji pliva. Skuhati ga u expres loncu 10ak minuta dok ne omekša. Ohladiti u loncu zamotanom u deku tako da se polako hladi. Procjediti ga i zajedno s orasima i suhim voćem izmljeti u mašini za meso. Zasladiti i začiniti po ukusu cimetom, muškatom, karanfilčićima, dobro promješati i oblikovati prema želji. Umjesto šećera možete koristiti med. Poslužiti ohlađeno.
Ako ga poslužujete oblikovanog u kuglice zgodno ih je uvaljati u mješavinu mljevenih oraha.
Ako se služi za slave najčešće se oblikuje u polukuglu na čijoj površini utisnemo križ ili ga oblikujemo od jezgri oraha.