Ove nedjelje, 30.04.2017. od 13:00h

U 579. emisiji kuharskog showa Lonci i Poklopci, koja nam je u programu jedan dan prije 1. svibnja naš kuhar Vjeko će vam pokazati neke nove zanimljive recepte s kojima možete oduševiti svoje prijatelje, obitelj i cijelu ekipu u čijem društvu ćete proslaviti praznik rada. Za 1. svibnja obično uživamo u jelima s roštilja, ali znamo često pretjerati s količinama pa će nam Vjeko dati neke ideje kako iskoristiti ukusne ostatke s prvosvibanjske trpeze.

 

 

KIFLICE S MESOM

800g brašna
2 suha kvasca
1 žlica šećera
½ l mlijeka
3 jajeta
250g maslaca
1 žlica soli
½ kg grilanog mesa
200g sira
10ak sušenih rajči
sitno sjeckani peršin
sol i papar
mješavina sjemenki

Pomješajte suhi kvasac, jednu žlicu šećera, malo brašna u mlakom mlijeku i ostavite na toplom mjestu dok se ne zapjeni, tako da dobijete kvaščevo mlijeko. Zatim pomješajte brašno i sol, te umješajte kvaščevo mlijeko, 100g maslaca i 2 umućena jajeta tako da dobijete tijesto kjoje se neće lijepiti za ruke i stijenke posude. Tijesto ostavite pokriveno na toplom mjestu da se počne dizati.
Za to vrijeme sitno isjeckajte ostatke grilanog mesa, ćevape, piletinu, sudžukice, ono što imate. Na kockice isjecite i sir kao i sušene rajčice.
Umjesite sve sastojke u tijesto i ostavite ga da se diže.
Tijesto premjesite, podjelite u 4 kuglice pa svaku razvaljajte u što tanji krug. Svaki krug premažite maslacem temperiranim na sobnu temperaturu, isjecite na trokutove i smotajte kiflice. Tako pripremljene kiflice poredajte jednu pored druge u tepsiju premazanu maslacem. Svaku premažite umučenim jajetom i pospite sjemenkama pa ostavite još barem 20 min da se diže. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC oko 30ak minuta.

VJEKINA MUČKALICA

1kg teletine / 100 g suhog mesa
½ kg luka / 2 glavice češnjaka
½ kg paprike / ½ kg rajčice
sol i papar / crvena začinska paprika slatka i ljuta / peršinov list

Teletinu isjeći na tanje rezance, začiniti paprom pa popržiti na vrućem ulju zajedno sa suhim mesom da se zapeče sa svih strana. Izvaditi iz tave u posebnu posudu. Na ostatku masnoće popržiti sitno sjeckani crveni i bijeli luk dok ne porumeni začiniti ga crvenom paprikom po želji i slatkom i ljutom pa mu dodati paprike isječene na kolutove i krupnije nasječenu rajčicu te propirjati pa začiniti po potrevi solju i paprom pa vratiti prethodno pečeno meso i pirjati još 20ak minuta da se okusi prožmu. 5 minuta pred kraj kuhanja dodajte i drugu polovinu usitnjenog češnjaka. Pred posluživanje posuti usitnjenim peršinovim listom

SALATA OD GRILANOG MESA

½ korjena celera / 2 jabuke
zelena salata
sok 1 limuna
maslinovo ulje
1 žlica majoneze / 1 žličica senfa
kolutovi ananasa
sol i papar

Pomješajte u posebnoj zdjelici, senf, majonezu, polovinu limunovog soka, sol i papar pa tim dresingom prelijte grilano meso isječeno na kockice i ostavite da se marinira barem dva sata. Za to vrijeme korijen celera ogulite i nasjecite na tanke ploškice ili izribajte ili uz pomoć japanske mandoline na žilijen rezančiće, pa stavit u zdjelu. Celer pospite polovinom soka limuna i maslinovim uljem da ne potamni i da malo omekša. Jabuku ovisno o vrsti možete, a i ne morate guliti, isjecite ju na ¼ i očistite od sjemenki pa nasjecite na tanke ploške i pomješajte sa celerom te umješajte marinirano grilano meso. Ovako pripremljenju salatu ostavite u hladnjak da se ohladi. Poslužite ju na podlozi od nezačinjene zelene salate koju ste dobro ocjedili nakon pranja dekoriranu kolutovima ananasa.

UMAK OD SIRA

200g vlašićkog sira
3-4 žlice jogurta / 2 -3 žlice vrhnja
papar
2-3 češnja češnjaka
sitno sjeckani peršinov list

Vlašićki sir izdrobite viljuškom i polagano mu dodajte jogurt i vrhnje dok smijesa ne bude kremasta Probajte umak da vidite da li je dovoljno slan jer najčešće jeste, ako nije začinite solju, paprom i češnjak, također umješajte i sitno sjeckani peršinov list i prema potrebi sok limuna ili uz ovako pripremljen umak jednostavno poslužite kriške limuna.

UMAK OD ČEŠNJAKA

2 glavice češnjaka
½ dl maslinovog ulja
2 dl milerama / 1 žlica majoneze / 2 žlice jogurta / mala žlica senfa
sol i papar

Glavice češnjaka odvojiti na režnjeve i staviti ih u malu tepsiju preliti maslinovim uljem pa peći neoguljene u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva oko 20-30min dok ne omekša. Ostaviti da se malo prohladi i onda ih istisnuti pa viljuškom izdrobiti u pire. Pomješati u zdjeli majonezu, mileram, jogurt i senf pa im dodati pire od češnjaka. Začiniti solju i paprom.
Ili češnjak odmah oguliti pa ga lagano sotirati u malsinovom ulju i ispasirati da se skrati proces pripreme.