Ove nedjelje, 02.07.2017. od 13:00h

U 588. epizodi kulinarskog showa Lonci i Poklopci naš šarmantni kuhar Vjekoslav Kramer konačno završava sa zadanim obećanjem i prestaje kuhati jela s koprivom nakon mjesec i pol, ali zato počinje ljetni serijal jela čiji je sastavni dio pivo. Počinje i sezona kupanja i odlazaka na plaže, pa ćemo vam otkriti i neke zanimljive ideje kojima možete uljepšati svaki odlazak u prirodu.

 

 

PITA OD KOPRIVA

½ kg kopriva
½ kg jufke
300 g svježeg sira
½ kg kiselog vrhnja
5 jaja
sol
ulje
za preliv: 3 jajeta + 2 dl kiselog vrhnja

Koprive oprati i ostaviti u cjedilu, preliti kipućom vodom radi lakšeg sjeckanja, pustiti da se ocijede pa nasjeći na rezance. Za nadjev treba pomješati svježi sir, kiselo vrhnje i umućena jaja. Nadjev začiniti samo solju i dodati koprive. Dno tepsije pouljiti pa prekrekriti listom jufke koji opet nauljite i prekrijete drugim listom jufke koji premažite nadjevom pa preklopite 1 listom jufke pa premažite nadjevom i tako slažite dok ne potrošite sve sastojke. Završite opet s dva lista jufke kao što ste i započeli. Moj savjet je da slagane pite i bureke uvijek izrežete prije pečenja. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko pola sata. 10ak minuta prije kraja pečenja prelijte umućenim jajima s vrhnjem.

JUHA OD PLODOVA MORA

1 pakovanje plodova mora
200 g lignji
3 paprike u boji / 1 feferona
1 glavica češnjaka / 1 glavica crvenog luka
2 krumpira
2 rajčice / 2 dl soka od rajčica
maslinovo ulje
riblji temeljac
peršinov list
sol i papar
Vegeta

Svo povrće očistiti i nasjeckati na kockice. Svo povrća, osim rajčica, ispirjati na malo maslinovog ulja u loncu pa kad omekša dodati lignje i plodove mora. Zaliti temeljcem i kuhati dok ne omekša. Pri kraju dodati rajčicu sječenu na kockice i sok od rajčice te začiniti Vegetom, solju i paprom. Zgusnuti pireom od pasiranog povrća iz temeljca. Prilikom posluživanja posuti sitno sjeckanim peršinovim listom i začiniti extra djevičanskim maslinovim uljem.

LJETNI RIŽOTO

250 g riže
250 g kozica
1 vezica mladog luka
1 mrkva
1 tikvica
150 g graška
ulje
Vegeta
riblji temeljac
vrhnje za kuhanja
100g parmezana

Mladi luk očistite i isjeckajte na kolutiće, bijeli dio ispirjajte par minuta na malo ulja. Dodajte mrkvu i tikvicu isječene na kockice i svježi grašak. Propirjajte par minuta i začinite Vegetom te dodajte rižu da se malo poprži. Prelijte kipućim temeljcem i kuhajte još 10ak min na laganoj vatri. 5 min prije kraja kuhanja ukuhajte kozice i dodajte vrhnje za kuhanje. Na samom kraju dodajte zeleni dio mladog luka i sir te promješajte. Poslužite vruće posuto parmezanom.

SALATA OD OSLIĆA

½ kg oslića u komadu
riblji temeljac
lovorov list
½ kg mladog krumpira
1 crvena paprika
2 mlada luka
1 krastavac
1 zelena salata
sol i papar
jogurt
limunov sok
maslinovo ulje
1 kuhano jaje
peršinov list

U ribljem temeljcu kojem smo dodali dosta lovorovog lista skuhati oslića u komadu. Ne treba ga kuhati duže od 10-15 min, ocjediti ga i ohladiti pa mu odvojiti meso od kostiju i kože. Očistiti mladi luk, crvenu papriku i krastavac pa ih usitniti. Ohlađeni kuhani mladi krumpir nasjeći na ¼ ili ½ ovisno o veličini i dodati u sjeckano povrće. U pomješano povrće dodati meso oslića i začiniti dresingom koji smo napravili tako što pomješamo jogurt, limunov sok i maslinovo ulje. Začinimo solju i paprom. Poslužimo na podlozi od zelene salate i pospemo sitno nasjeckanim kuhanim jajetom pomješanim sa usitnjenim peršinovim listom.