Nedjelja, 26.05.2019. od 16:30


Ekipa emisije Lonci i Poklopci i ovog tjedna nastavlja kuhati s najmlađim nadama bosanskohercegovačkog kuharstva, djecom iz osnovnih škola koja se natječu u zabavnoj akciji Vienna osiguranja „U zdravoj školi, zdrava djeca“. U ovoj epizodi za vas pripremamo goveđu salatu te salatu od riže, hladnu juhu od krastavaca i zabavni desert u čaši verrine. Pobjednička škola osvaja nagradu od 5000 KM koje se dodjeljuju u svrhu opremanja školske kuhinje. Kuhanje s djecom je jako zabano i želite li provesti popodne u interesantnom društvu ne propustite Lonce i Poklopce i ove nedjelje.

 

 

GOVEĐA SALATA

½ kg kuhane govedine
2 kuhane mrkve
2 kuhana krumpira
2 kuhana jajeta
150 g kuhanog graška
1 vezica mladog luka
sok 1 limuna
3 češnja češnjaka
1 žlica majoneze
1 žlica kiselog vrhnja
300g travničkog sira

Govedinu nasječi ili iskidati na rezance, mrkvu i krumpir na ploške. Travnički sir i kuhana jaja nasjeći na kockice i pomješati sa ostali sastojcima zajedno s graškom. Napraviti dresing od majoneze, vrhnja i limunovog soka te njim spojiti salatu.

SALATA OD RIŽE

300 g puretine
300 g kuhane riže dugog zrna
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 šalica crnih maslina
1 vezica crvenog mladog luk
2 mrkve
1 glavica zelene salate

Dresing
2 češnjaka, maslinovo ulje, limunov sok, vinski ocat, sol i papar

Puretinu isjecite na sitne kockice i prepržite u wok tavi pa ohladite. Od nabrojanih sastojaka napravite dresing. U dresing dodajte puretinu i kuhanu rižu. Crvenu i zelenu papriku nasjecite na rezance, a crveni luk i peteljku celera na kockice pa pomješajte sa naribanom mrkvom i kaparima i svim ostalim sastojcima. Napravite podlogu od zelene salate i na nju stavite salatu od puretine i riže pa dekorirajte maslinama.

JUHA OD KRASTAVACA

2 krastavca
3 češnja češnjaka
6 dl jogurta
sol i papar
kopar
limunov sok

Krastavce oguliti i jedan naribati, a drugom odvojiti sjemenke i narezati na sitne kockice. Češnjak usitniti i pomiješati s jogurtom te začiniti solju i paprom, usitnjenim koprom i limunovim sokom. Dobro promiješati i dodati ribani i usitnjeni krastavac te sve dobro promiješati. Posluživati hladno kao osvježavajući napitak ili kao juhu.

VERRINE

100g riže
3 šalice mlijeka
100 g smeđeg šećera
100 g žitnih pahuljica
1 puding od čokolade
200g višanja iz kompota
100 g mljevenog keksa

Skuhati rižu na mlijeku zaslađenom smeđim šećerom. Skuhati puding prema uputstvima i ohladiti. Verrine slažemo u visoke staklene čaše tako da na dno stavimo rižu na mlijeku, zatim višnje iz kompota pa dio čokoladnog pudinga pa mljevene kekse. Pa opet puding pa žitne pahuljice pa opet puding. Ili redosljedom koji sami odaberete. I za par trenutaka pred vama će biti nezaboravan desert.