Ove nedjelje, 20.08.2017. od 13:00h

U 594. epizodi Lonaca i Poklopaca vidjet ćete kako se sprema hrana koja je pogoda najviše za zabave i obiteljska okupljanja. Brusketi, sendviči, paštete i kanapei odličan su izbor ako želite svojim gostima ponuditi nešto ukusno, a jednostavno za služenje. Ako u sve to ubacite dosta mašte i namirnica koje će podići jela na novu razinu, postigli ste cilj. U slučaju Vjeke Kramera tu je morski dodatak bakalar i slatkovodna riba losos.

 

 

 


BRUSKETE S PATLIDŽANIMA

1 francuski kruh
1 patlidžan
100g Mozzarelle
1 rajčica
1 domaća kobasica
sitno sjeckani peršinov list
sol i papar
peršinov list

Patlidžane nasjecite na kockice, a domaću kobasicu na kolutiće te prepržite na vrelom ulju, dok ne potamne i omekšaju, začinite solju i paprom. Mozzarellu također nasjeckajte na kockice kao i rajčicu, pomješajte i onda im dodajte preprženi patlidžan s kobasicama. Francuski kruh nasjecite ukuso na duže šnite debljine oko 1cm i na svaku stavite po žlicu nadjeva od patlidžana. Tako pripremljene sendviče stavite u pećnicu i pecite 10ak minuta dok se mozzarella ne otopi. Poslužite ih odmah posute usitnjenim peršinovim listom.

SENDVIČI OD BAKALARA IZ ZDJELE

300g bakalara
1 krastavac
1 jabuka
1 crveni luk
1 paprika
200g cherry paradajza
100g crnih maslina
3-4 češnja češnjaka
sjemenke suncokreta i sezama
6 šnita kruh
maslinovo ulje
1 žlica majoneze
Začini: sol i papar, bosiljak, limunov sok

Na vrućem ulju popržite filete bakalara dok ne porumene, pa ih ohladite u tavi, tako da tijekom hlađenja puste sok u ulje.
Kruh isjecite na kockice veličine 1 cm, izvadite pržene filete na tanjur, a na ostatku ulje koje ste začinili solju i paprom popržite kockice kruha te sjemenke suncokreta i sezama i ohladite. Ohlađene filete bakalara usitnite i umješajte u kruh.
Krastavce i papriku operite, jabuku i luk ogulite i sve isjecite na kockice pa pomješajte s bakalarom i kruhom te dodajte crne masline i cherry rajčice prerezane na pola.
Sve zajedno promješajte začinite limunovim sokom, svježim bosiljkom i povežite majonezom.

PAŠTETA OD DIMLJENOG LOSOSA

100 g dimljenog lososa / ½ dl piva
300 g svježeg lososa
100g maslaca
100g svježeg kravljeg sira
½ žlice hrena
limunov sok
vlasac i kopar
sol i papar
raženi kruh
2 paprike
1 krastavac

Svježeg lososa skuhajte i ohladite. Pa ga pomješajte s maslacem temperiranim na sobnu temperaturu , svježim kravljim sirom te začinite hrenom, solju, paprom, limunovim sokom, vlascem i koprom te izmiksajte štapnim mikserom u paštetu. Na kraju dodajte usitnjenog dimljenog lososa i promješajte pomoću žlice. Poslužite u zdjeli uz narezani raženi ili neki drugi tamni kruh i papriku i krastvce isječene na štapiće.

KANAPEI OD PILETINE S AVOKADOM

300g piletine
soja sos
2 avokado
1 limeta
1 žlica vrhnja
1 žlica majoneze
1 feferon
1-2 češnja češnjaka
1 manji crveni luk
15ak cherry rajčica
2 kuhana jajeta
sol i papar
maslinovo ulje
1 francuski kruh

Pileća prsa isjecite na odreske, te marinirajte u soja sosu i maslinovom ulju barem 2 sata, pa izgrilajte na tavi. Za to vrijeme napravit umak od avokada – gvakamoli. Avokado presjecite po pola i izvadie sjemenku, žlicom izvadite sredinu i u nju umješajte majonezu, maslinovo ulje, vrhnje, žumanjke kuhanih jaja, sok limete, sitno sjeckani feferon te začinite solju i paprom. Na kraju dodajte usitnjeni češnjak, crveni luk isječen na sitne kockice i cherry rajčicu isječenu na ¼ . Francuski kruh isjecite na kriške i na svaku stavite žlicu gvakamolia te ga razmažite po kruhu i pospite grilanom piletinom te dekorirajte polovinama cherry rajčica i usitnjenim bjelanjkom kuhanih jaja.