Nedjelja, 30.09.2018. od 12:30h - Nova sezona

U zadnjoj rujanskoj epizodi Lonaca i Poklopaca nastavljamo u jesensko vegeterijanskom duhu. Radit ćemo za vas zanimljivo pecivo, salatu od pečenih paprika, miješanu salatu s krumpirima i salatu od cvjetače. Glavni začin po Vjekinom običaju bit će češnjak, koji i u svjetskim okvirima dobija sve više pozornosti zbog svojih dobrih sastojaka. Zabavite se u društvu Vjekine vesele ekipe i pogledajte što su stvorili za vas.

 

 

VESNINI PUŽIĆI

800g brašna
1 suhi kvasac
10 g šećera
1 dl mlijeka
2,5 dl vode
sol
250g maslaca
3 jajeta
sjemenke po želji

Pomješajte suhi kvasac, jednu žličicu šećera, malo brašna u 1 dl mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu dok se ne zapjeni, tako da dobijete kvaščevo mlijeko. Zatim pomješajte brašno i sol, te umješajte kvaščevo mlijeko i mlaku vodu tako da dobijete tijesto kjoje se neće lijepiti za ruke i stijenke posude. Tijesto ostavite pokrivenoi na toplom mjestu dok ne udupla volumen. Za to vrijeme maslac temperiran na sobnoj temperaturi malo posolite i u njega umješajte 3 žumanjka. Tijesto premjesite i razvaljajte što tanje. Premažite mješavinom maslaca i žumanjaka i zarolajte u oblik rolata pa sjecite na pužiće i onda ih poredajte u tepsiju i ostavite još pola sata da sediže na toplom mjestu. Premažite umućenim bjelanjcima i pospite sjemenkama. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC oko 45 minuta

SALATA OD PEČENIH PAPRIKA

1 kg pečenih paprika
1 patlidžan
½ kg rajčice
½ soka od rajčice
4-5 češnjeva češnjaka
maslinovo ulje
peršinov list
sol i papar

Pečene paprike ogulimo. Patlidžan isječemo na ploške i izgrilamo na gril tavi. Rajčice oprati i nasjeći na kriške. Na malo maslinovog ulja koje smo prethodno zagrijali popržimo rajčicu, ne duže od minutu dvije. Nemojte pregrijati ulje da vam ne bi počelo jako prskati kad dodate rajčice. Dakle neka se malo zagrija pa onda nek se dalje zagrijavaju zajedno u tavi i već tu ga začinite usitnjenim češnjakom pa zatim dodamo sok od rajčice i propirjamo još nekoliko minuta. U umak od rajčice dodamo pečene paprike i grilane patlidžane te pirjamo još 10ak minuta. Prije posluživanja pospite usitnjenim češnjakom i peršinovim listom.

MIJEŠANA SALATA S KRUMPIROM

½ kuhanog krumpira
2 crvena luka
2 paprike babure
3 rajčice
1 krastavac
peršinov list
sol i papar
maslinovo ulje
jabučni ocat

Krumpir skuhati u ljusci, ohladiti, oguliti i nasjeći na ploške. Crveni luk, papriku, rajčicu i krastavce očistiti, oprati te nasjeći kao za klasičnu miješanu salatu. Kuhani krumpir pomiješati sa svježim usitnjenim povrćem i začiniti solju i paprom, maslinovim uljem, jabučnim octom i usitnjenim peršinovim listom.

SALATA OD CVJETAČE

1 cvjetača
3 kuhana jajeta
150 g vlašićkog sira
1 žlica majoneze
1 žlica ajvara
3-4 češnja češnjaka
limunov sok
sol i papar

Cvjetaču isjeći na cvijetove pa skuhati u slanoj vodi, ocjediti i ohladiti. Potrudite se da cvjetača bude kuhana, ali nikako se ne bi trebala raspadati. Cvjetaču začinite ajvarom i sitno sjeckanim češnjakom te promiješajte. Za to vrijeme pripremite dresing tako da u majonezu dodate limunov sok te ga začinite solju i paprom. Kuhana jaja isjeckajte sitno ili ih naribajte. Na podlogu od zelene salate i rukole složite kuhane cvijetove cvjetače, pospite usitnjenim ili ribanim kuhanim jajima i vlašićkim sirom i prelijte dresingom.