Nedjelja, 16.12.2018. od 16:30h - Novi termin

U Loncima i Poklopcima i ove nedjelje Vjeko je u goste pozvao vrijedne učenike iz Ugostiteljske škole u Sarajevu. Ovaj put u kuhinji će svoje vještine pokazati Safet. Mladi kuhar će nam pripremiti posne muffine, jer nam se bliži pravoslavni Sveti Nikola, posna krsna slava. Za to vrijeme i Vjeko je vrijedan i sprema musaku od poriluka, juhu od graška i ribu u umaku od hrena. Simpatično druženje začinjeno je anegdotama is škole, ali i kuhanja te savjetima i idejama. ne propustite.

 

 

MUSAKA OD PORILUKA

800 g krumpira
2 luka
2 poriluka
200g ajvara
sol i papar
vegeta
soja sos
maslinovo ulje / peršinov list
mješavina sjemenki / krušne mrvice

Krumpir skuhati u ljusci pa oguliti te nasjeći na ploške. Poriluk i luk očistiti pa nasjeći na kolutiće i kockice te popržiti na maslinovom ulju, začiniti soja sosom, solju, paprom i vegetom. Pomiješati krumpir i pirjani luk i poriluk kao za restani krumpir. Dno nauljene vatrostalne posude posuti mješavinom sjemenki i krušnih mrvica pa rasporediti polovinu restanog krumpira, premazati ga ajvarom pa prekriti ostatkom restanog krumpira. Posuti ostatkom krušnih mrvica i sjemenki. Peći u pećnici zagrijanoj na 180⁰C 30ak minuta.

KREM JUHA OD GRAŠKA

450 g graška
1 glavica luka
ulje
povrtni temeljca
sol i papar
kurkuma
curry
sojino vrhnje
kokosovo mlijeko

Na malo ulja popržite sitno sjeckani luk, kad omekša dodajte mu grašak i lagano pirjajte 10ak minuta dolijevajući temeljcem. Začinite solju i paprom, kurkumom i curryem. Kada omekša izmiksajte štapnim mikserom u glatki pire i umiješati sojino vrhnje za kuhanje i kokosovo mlijeko. Servirati vruće.

RIBA U UMAKU OD HRENA

600 g bakalara
2,5 dl rasola od kiselih krastavaca
1 luk
¼ korijena celera
vegeta
lovorov list
limunov sok
1 dl ulja
50 g hrena
2 dl sojinog vrhn ja
sol

U kiselinu od krastavaca umješati istu količinu vode i staviti da kuha. Dodati sitno nasjeckani luk, celer, lovorov list, ulje i začiniti vegetom. Nakon 10ak minuta dodati ribu i na laganoj vatri kuhati 15-20min. Ribu izvaditi iz tekućine u kojoj se kuhala i ocjediti. Umak napraviti tako da pomješamo hren i sojino vrhnje pa ga začinimo solju i limunovim sokom. Ribu prelijemo umakom i poslužimo uz kuhani krumpir.

NAMAZ OD MAHUNARKI S TIKVOM

200g pečene tikve
kuhana leće, slanutak i grah
2 žlice tahina
3-4 češnja češnjaka
2 glavice luka
ulje
sol i papar
crvena začinska paprika
peršinov list

Na malo ulja popržiti luk isječen na rezance dok ne omekša pa ga ohladiti. Pomiješati kuhane mahunarke i tikvu, začiniti solju, paprom, češnjakom, uljem i tahinom pa izmiksati štapnim mikserom u pastu. Na kraju umiješati ohlađeni prženi crveni luk i prilikom serviranja posuti scrvenom začinskom paprikom i peršinovim listom.