Ove nedjelje, 17.12.2017. od 13:00h

Vrijeme blagdana je gotovo na samom vrhuncu. Kao da možemo već osjetiti miris božićnih kolača i sarme koja se krčka. Za te recepte rezervirali smo naredne emisije, a ove nedjelje još uvijek smo u laganom iščekivanju svečanih dana. U 610. emisiji Vjeko Kramer se odlučio za par recepata pomalo neobičnih naziva. Musaka od ribe je nešto što ste sigurno rijetko kad probali, ali recept će vas oduševiti. Juha od kozica standard je na Mediteranu, ali stiže polako i u naše krajeve. Hranjiva je i neobično ukusna. Ugnječeni grah je lagan recept, a samo naziv mu je pomalo egzotičan. Kako je grah je omiljena namirnica na Balkanu u prosincu, saznat ćete još jedan način kako ga servirati. Za kraj riblja salata, kao "točka na i" ove morem inspiririane posljednje emisije jeseni 2017. godine.

 

 

MUSAKA OD RIBE

½ kg fileta ribe
800 g krumpira
300 g ajvara
5 žlica brašna
1 prašak za pecivo
Vegeta
sol i papar
riblji temeljac

Filete ribe izmljeti ili sitno isjeckati. Krumpir oguliti i nasjeći na ploške te blanširati u slanoj vodi. Na dno tepsije složiti polovinu krumpira, premazati ajvarom pa prekriti sitno sjeckanom ribom pa opet prekriti ostatkom blanširanog krumpira. Svaki sloj začiniti vegetom, solju i paprom i preliti 1 šalicom ribljeg temeljca. Staviti u pećnicu zagrijanu na oko 180°C 20-ak minuta. U posebnoj zdjeli umutiti brašno, prašak za pecivo i riblji temeljac i tim preliti musaku i peći dodatnih 10-ak minuta.

JUHA OD KOZICA

300 g kozica
1 crveni luk
1 mrkva
1 krumpir
250 g kukuruza
lovorov list
muškatni oraščić
riblji temeljac
sol i papar
Vegeta
ulje

Na ulju popržite sitno sjeckani crveni luk pa mu dodajte nasjeckanu papriku, krumpir, mrkvu i kukuruz. Dolijte ribljim temeljcem, začinite solju i paprom, vegetom, muškatnim oraščićem i lovorovim listom te kuhajte 15-min dok se krumpir ne skuha. Odvojite lovorov list i sve ispasirajte. Za to vrijeme na malo ulja popržite kozice i umješajte ih u ispasiranu juhu.

UGNJEČENI GRAH

½ kg kuhanog graha
½ dl maslinovo ulje
1 glavica crvenog luka
1 žlica ajvara
1 žlica tahina
limunov sok
3 češnja češnjaka
tucana ljuta crvena paprika
suha metvica
sol i papar

Sitno sjeckani crveni luk popržite na malo ulja i ohladite. Polovinu kuhanog graha izmiksajte u glatku smjesu pomoću štapnog miksera. Drugu polovinu izgnječite viljuškom. Dodajte sitno sjeckani češnjak, prženi crveni luk, tahin, ajvar, maslinovo ulje, limunov sok i začine prema želji solju, paprom, crvenom paprikom i suhom metvicom. Sve dobro promješajte i poslužite kao namaz u hladnoj zakusci.

RIBLJA SALATA

½ kg kuhane ribe
400 g kuhane riže
100 g kiselih gljiva
1 mrkva
1 paprika
1 jabuka
1 limun
sol i papar

Kuhanu ribu ohladiti, odvojiti od kožice i iskidati na komadiće. Jabuku oguliti pa kao i kisele gljive isjeckati na tanke listiće. Svježu mrkvu i papriku nasjeckati na kockice. Sve sastojke pomješati, posuti limunovim sokom i začiniti solju i paprom pa ostaviti da se okusi prožmu. Za to vrijeme u slanoj vodi skuhati rižu pazeći da bude al dente, kuhanu isprati u hladnoj vodi i ocjediti. Pomješati kuhanu ohlađenu rižu i mješavinu od ribe i povrća i prema potrebi dodatno zakiseliti limunovim sokom. Možete ju jesti odmah ili poslužiti ohlađenu.